Середа, 08.05.2024, 22:41
Вітаю Вас Гість | RSS

Велич людини в її здатності мислити

Пошук
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Жовтень » 16 » Клим Чурюмов. Українець, який осідлав комету
19:19
Клим Чурюмов. Українець, який осідлав комету

Коли Климу Чурюмову було чотири роки, він разом із мамою запізнився на потяг, яким вивозили людей із обстрілюваного німцями Києва. Усі, хто їхав у ньому, загинули. Тоді Климу Чурюмову вперше пощастило – він вижив, і через 28 років відкрив комету, дослідження якої може врятувати людство.

Відомий український астроном Клим Чурюмов помер в суботу, 15 жовтня, у віці 79 років.Про це повідомила його внучка Марія Мюллер на своїй сторінці в Facebook.

"Ти був таким ученим-рок-зіркою, моє найбільше натхнення і мій приклад. Ми всі сумуємо за тобою, дідусь! Спочивай у світі. Космос це все, що є, або було, або колись буде", - написала вона.
Чурюмов став знаменитим на весь світ завдяки відкриттю комети Чурюмова-Герасименка в 1969 році і комети Чурюмова-Солодовникова. Крім цього, він був директором Київського планетарію і президентом Українського товариства любителів астрономії.

Дослідження комети Чурюмова-Герасименко дає стільки матеріалів, що розшифровувати їх доведеться ще багато років.

Вперше буде детально вивчена внутрішня будова ядра комети та властивості його речовини. Для науки це важливо, адже комети, як відомо, – це по суті величезні брили льоду, завдяки яким на планеті колись з'явилася вода, зародилося життя. Ці небесні тіла є носіями надзвичайно цінної інформації про утворення Сонячної системи.

Астроном був впевнений, що коли на Землі закінчиться вода, вугілля, нафта та інші корисні копалини, люди братимуть їх на кометах та астероїдах: "Місяць теж будуть використовувати як сировинну базу, адже там багато гелію-3 – ідеального нерадіоактивного пального для ядерних реакторів".

В існуванні позаземних цивілізацій науковець теж не сумнівався. Аргументував просто: таких зірок, як Сонце – 70% у Всесвіті, тому й планет, на яких може існувати життя, тільки в Чумацькому Шляху можна нарахувати мільярди.

Дослідник не виключав, що чужопланетяни вже досягли більшого прогресу, ніж мешканці Землі. Він вірить, що перший, поки односторонній, зв'язок із ними можуть встановити вже у цьому столітті.

Клим Чурюмов багато читав: любив книжки про мандрівки Христофора Колумба та пригоди Тома Сойєра, захоплювався романами Олександра Дюма, Жуля Верна, Роберта Стівенсона, Майна Ріда, Фенімора Купера та Адріана Кащенка, поринав у світ фантастики Миколи Трублаїні, Володимира Савченка, Роберта Шеклі, Рея Бредбері та Станіслава Лема.

У юні роки науковець складав вірші, а у старшому віці видав кілька збірок поезій для дітей.

У грудні 2013-го, під час Революції Гідності, він написав Гімн українського Євромайдану.

Чурюмов. Вибрані цитати

 

"Гіпотеза Джордано Бруно нарешті підтвердилася – космос заповнений розумом. Виходить, його даремно спалили. Спалити вченого за його переконання – це злочин".

*  *  *

"Бог – це гармонія Всесвіту. Всі закони природи такі гармонійні, красиві, ніби керує ними якась надприродна, вища сила. Може, гармонія Всесвіту – це і є вища сила".

*  *  *

"Комет у Сонячній системі – як риб в океані. Їх трильйони. Те, що для експерименту з "Розеттою"  обрали нашу – це дійсно велика вдача. Ймовірність була майже нульова".

*  *  *

"Астрономи – це вартові неба, і вони весь час у пошуках нового, щоб краще розуміти гармонію Всесвіту, цінити красу галактик, зір, нашого Сонця, комет та астероїдів. Це надихає"

 

Переглядів: 581 | Додав: Любов | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Календар
«  Жовтень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz